Jag är uppväxt med att safta, sylta och baka.

augusti 27, 2014 Written by Anders Oskarsson - Inga kommentarer

Jag minns det som igår, min mamma och mormor som spände en vit linneduk över vårt köksbord och hällde ut lingon som dom plockat. Där satt dom och småpratade och rensade tillsammans! På spisen puttrade saft i en saftmaja. Under min uppväxt så har det alltid saftats, syltats och bakats. I frysen fanns alltid sju sorters kakor, för så skulle det vara. Jag upplever att de då lade vikt vid bra saker. Det fanns inte ekoprodukter att köpa, det som var eko var det som fanns i skogen eller det man odlade själv. Jag har två storasystrar som när vi var barn knappt hann få av sig ytterkläderna efter skolans slut innan de började vispa sockerkakssmet som vi sedan åt med sked. Å jag ville alltid vara med. Ville inte min mamma baka med mig sprang jag över till min gudmor och då bakade vi chokladbollar. Ofta. Typ 4 dagar i veckan! Jag var hos min gudmor och bakade så ofta så att jag till och med stampade upp en stig på vår grannes tomt som jag var tvungen att korsa för att komma till henne. Hur som helst så vill jag förmedla kunskapen och känslan det faktiskt är att göra sin egen saft och sylt. Vi avsätter en dag och då är det stort saft- och syltkalas hemma!

För er som vill prova, här är ett gudomligt recept på svartvinbärsgele!
Det blir en stor omgång, så ladda upp med många rena glasburkar.

2000g vinbär
500g vatten
Lika mycket socker som avrunnen saft

1. Rensa och skölj bären, koka dom med vattnet på svag värme i 30 min
2. Häll av dom i en finmaskig sil och pressa ur saften ur dom små rackarna. Lägg över dom i silduk och låt dom självrinna i 60 min.
3. Mät upp saften och väg den. Väg upp lika stor mängd socker och blanda i saften.
4. Koka upp saften och skumma av den.
5. Vispa hastigt tills den blir rynkig på ytan.
6. Fyll upp i burkar och förslut med lock!

Done!

saft_1

saft_3
saft_2
saft_3
saft_4
saft_5