Pizza, på riktigt!

augusti 30, 2014 Written by Anders Oskarsson - 1 kommentar

Jag är ingen stor konsument av så kallad skräpmat. Varför? Därför att det aldrig går att konkurrera med en pizza där du gör en tomatsås som tillagas i sex timmar eller en deg som görs på surdeg och toppas med mozzarella och lufttorkad skinka! Innan vi byggde vedugnen lagade vi pizzan på en stenskiva i ugnen (det går att köpa i diverse köksbutiker). Resultatet blir i vilket fall magiskt. Börja med sås och deg dagen innan. Både tomater och deg måste få ta tid annars blir det inte bra.

Tomatsås
10 ekologiska tomater
1 näve färsk basilika
2 vitlöksklyftor
Olivolja
Salt och svartpeppar

1 Skålla och skala alla tomaterna. Dela och kärna ur SEX av TIO och lägg de sex i en ugnsfast form . Lägg ett basilika blad och lite skivad vitlök på varje tomat halva . Ringla över olja, salta och peppra och rosta i ugnen på 100 grader i fem till sex timmar.
2 Plocka bort basilikablad och vitlök från dom rostade tomaterna och mixa med de fyra tomaterna du inte rostat. Mixa till lagom tjock kräm! Boom Done!

Degen
300g surdeg
350g vatten
450g vetemjöl ekologiskt
8g strösocker
12g havssalt ( oraffinerat)
25g olivolja

1 Blanda allt noga. Låt vila i bunke med duk över i 45 min

2 Ta upp degen och dela i 4 bitar som du formar till runda bollar

3 Lägg degbollarna på plåt. Droppa på olja på varje boll, sedan plasta med plastfolie och sätt i kyl i ett par timmar.

Platta ut degen tunt, bred ut tomatsås, bryt sönder mozzarella och fördela den över, toppa med lufttorkad skinka. Å så skjuts in i ugnen. Baka på maximal värme. I min vedugn kör jag på 300 grader. När pizzan ser brunkantad och fin ut, ta ut den och toppa med ruccolasallad och ringla över olivolja!

Lycka till!

pizza_1
pizza_2
pizza_3
pizza_4
pizza_5