Det börjar dra ihop sig för VM!

oktober 21, 2014 Written by Anders Oskarsson - Inga kommentarer

vm3

Jag känner mig förberedd. Det är så klart svinnervöst. Men det ska samtidigt bli skönt på något sätt att få ett avslut på den här otroligt hårda träningsperioden. Jag kan inte träna mer än vad jag har gjort, jag har verkligen gjort allt jag har kunnat för den här tävlingen och känner mig säker i det vi tillsammans har tagit fram. Jag är så stolt över min grupp. Vi har fått ihop det jävligt bra. Våra mentorer har varit ovärderliga, det har jag sagt tidigare men jag har haft sjukt bra mentorer som har kunnat hjälpa oss att förstå vad det handlar om och som har erfarenheten av att arbeta med Kocklandslaget. Ted Johansson (en av mina mentorer) har lagt otroligt mycket tid och engagemang på det här.

familj

Det krävs även att man har en stöttande familj och ett arbete som är väl förberedda och kan hantera ett sådant här engagemang och frånvaro och jag blir rörd och varm i hela kroppen när jag tänker på det stöd och det tunga familjelass som min fru Linda drar för att jag ska kunna göra det här. Jag kommer att återgälda det Linda, det lovar jag dig!

Jag lägger all min vakna tid till att träna på våra delar och förfina dem. Vi har även åtaganden kring Kocklandslaget och lojalitet mot våra sponsorer vilket innebär att vi deltar i olika aktiviteter tillsammans med våra sponsorer. Jag har själv, i samråd med lagledaren, valt att inte ta några uppdrag utan fokusera på min träning. De uppdrag jag har gjort har dock varit otroligt roliga och utmanande. Dels har jag utvecklat en ny kanelbulle till Statoil och jag har även deltagit i en tävling i samband med Almedalen. Sponsorjobben är väldigt viktiga för oss. Det kostar otroligt mycket att driva det här landslaget och våra sponsorer är helt ovärderliga för oss. Vi blir inte avlönade för vår insats i Kocklandslaget utan den lön vi får och som är värd sjukt mycket är att jag får umgås med likasinnade och lära mig otroligt mycket av mitt deltagande.

vm2

Jag ska försöka förklara lite hur VM är upplagt.
Culinary World Cup äger rum den 21-26 november i Luxemburg. Tävlingsmomentet för ländernas del sker under två dagar. Svenska landslaget tävlar i det kalla bordet 23 november och det varma köket 25 november. Det är 27 länder som deltar i tävlingen.

Kalla bordet
I det Kalla Bordet tävlar vi i tre olika kategorier där alla varmrätter presenteras kalla, där av namnet. 
Alla rätterna, utom petit fourer, täcks av ett tunt lager gelé för att utseendet ska vara perfekt under de timmar som domarna gör sin bedömning. Alla dekorationer/skulpturer på bordet ska vara tillverkade i ”ätbart material”.

Varma köket
Består av en trerätters meny för 110 personer som lagas i tävlingskök på tävlingsarenan under 6,5 timmar. Allt skall förberedas och lagas i köket. Endast rotfrukter får skalas innan och fisken tas ur innan arbetet i köket börjar. Fyra kockar och två konditorer arbetar i varmköket, där lagkaptenen måste ingå.

Uppladdning

Kocklandslaget bor på ett hotell i två och en halv vecka innan tävlingsdagen i Luxemburg. På hotellet har vi två kök och det är där vi tillverkar alla grejer. En lastbil levererar allt från Stockholm till hotellet. Det mesta görs där nere och förbereds inte innan. En komponent till en dessert kan ta en hel dag att göra. När det är tävlingsdags packar vi alla våra rätter i vagnar från Scanbox som är specialtillverkade för oss och de förutsättningar som krävs för att tallrikarna inte ska skaka i transtporten. När vi kommer fram till tävlingsarenan så hjälps alla åt att rulla in vagnarna men när vi kommer till vårt bord så är det bara sex personer i laget av tolv som får vara på plats. Det är jag, Kalle Bengtsson, Sebastian Gibrand, Edin Dzemat, Fredrik Andersson, Eddy Zippert Karlsson som ingår i de sex som lägger upp bordet. Vårt uppdrag är då att lägga upp rätter, dekor och sätta upp skulpturen. Då har gruppen två och en halv timma på sig att färdigställa bordet innan det presenteras för juryn.