Bröd är aldrig bara bröd!

augusti 25, 2014 Written by Anders Oskarsson - Inga kommentarer

För mig är mat en central roll i mitt och min familjs liv, något som kommer att märkas i bloggen. Idag ska vi prata bröd tänkte jag. I mitt yrke kan man alltid lära sig mer och bli bättre på det man gör. Jag och mina kollegor på Nilssons Konditori går i en livslång skola, vilket gör vårt yrke så fantastiskt! En av orsakerna till att jag är med i Kocklandslaget är just att lära mig nya saker. Att bli bedömd och få konstruktiv kritik. Att hänga med ett gäng likasinnade dygnet runt och utbyta erfarenheter med mina lagkamrater. Det är min bensin för själen!

För ett par år sedan tog jag kontakt med Sebastien Boudet, www.brodpassion.se och frågade om han inte kunder komma till Nilssons Konditori och lära oss baka hans bröd. Vi hade ett par fantastiska dagar med Sebastien. Han förmedlade en sådan härlig känsla när han pratade om sina bröd och vad ett bra bröd verkligen innebar. Vi lärde oss naturligtvis massor och jag är sjukt stolt över de bröd vi idag bakar och säljer på Nilssons Konditori. Vi tar aldrig några genvägar när vi bakar. Som mjölet. Att hitta ett bra mjöl som inte är odlat med en massa bekämpningsmedel eller annat hokus pokus. Vi köper bland annat mjöl från en liten kvarn som heter Orga kvarn. www.orgakvarn.se

För en tid sedan byggde vi en egen bakugn hemma som vi bakar bröd och lagar all möjlig mat i och smaken. Smaken av mat lagad i en vedeldad ugn är helt fenomenal!

Prova gärna att baka ett av mina bröd. Det krävs lite tålamod med levaindegen, men oj så värt mödan!

Le pain au levain

Recept:
500g vetemjöl
125g rågmjöl
125g durumvetemjöl
500g vatten
25g havssalt
300g levaindeg

Dag 1
Blanda alla mjölsorter i en bunke och tillsätt vatten och salt, arbeta i hop degen och låt vila under handduk i 60 min.
Knåda degen i 10 min tillsätt levaindegen. Knåda ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i 120 min under handduk!
Forma degen till ett runt fint bröd låt den vila 15 min
Forma degen en gång till, mjöla och lägg den upp och ner i en jäskorg som du har mjölat. Plasta och jäs i kyl 24 tim!

Dag 2
Värm ugnen till 250 grader
Stjälp ut degen på plåt mjöla brödet och snitta det med vass kniv
Släng in lite vatten på ugnsbotten och grädda brödet i 50 min.

Levain deg
Dag 1
Blanda 50 g surdeg
75g rågmjöl
125g ljummet vatten
Blanda och förvara i burk med lock
Dag 2 & 3
Mata surdegen med rågmjöl och 125g ljummet vatten
Dag 4
Mata surdegen med 75 g rågmjöl
Dag 5
Blanda 500g vatten 300 g rågmjöl 450 g vetemjöl 300g flytande surdeg blanda till deg!

Brod_1
Brod_2
Brod_3
Brod_4