My life as Anders Oskarsson

I am The Head Pastry Chef of the Culinary Team of Sweden. Follow me in my work and my quest to take the gold medal in the World Championships and the Olympics in cooking together with the Swedish Culinary Team. I will also share some great recipes.

Why am I doing this blog? I want to give everyone a chance to join in behind the beautifully presented plates and culinary creations. This blog will reflect me and the life you live as pastry chef and a member of the Culinary Team, in other words, it will tend to be somewhat chaotic in which a day has more than 24 hours and its filled with hard work, lots of laughter, amazing encounters, travels and experiences. Here we go!

Anders_start_2

Jag tror inte att några av mina vänner ens märkte att jag aldrig följde med dem ut på krogen när jag var ung. Jag var med på förfesterna. Drack ett par lättöl och skrålade med dem i allsång. Men när det var dags att gå vidare och ställa sig i de långa krogköerna så gick jag istället till jobbet. Någonstans mellan natt och morgon började min arbetstid. Den bästa och emellanåt den värsta tiden på dygnet. När natt möter morgon. Jag gick till bageriet. In i värmen där det alltid doftade smör och socker. Det var hemma för mig. Där jag kände att jag hörde hemma. Ibland knackade några av mina vänner på fönsterrutan när krogen stängde och kom in och tog en fika innan de trillade hem till sina varma sängar. Jag älskar fortfarande känslan. Känslan av att köra till jobbet utan att möta en kotte. Känslan av att tända i bageriet. Starta igång arbetsdagen och bara vara ensam med mina tankar, en deg och en rykande kopp kaffe.

http://www.vatel.lu/competitions.php

anders-oskarsson-familj

Det är de här filurerna som är mitt liv, min familj. Min snygga fru Linda är liksom fundamentet för att jag ska fungera som en normal person. Linda är en fantastiskt härlig människa som jag varken skulle kunna eller vilja klara mig utan. Hon håller ordning, inte bara på mig utan även mitt kaosartade schema som inte bara är ett myller av inbokade jobbrelaterade resor och träningstider med kocklandslaget utan även innefattar skolavslutningar, gympapåsepackningar och umgänge med våra vänner och familj. Linda chefar även på Nilssons Konditori (www.nilssonskonditori.se) som jag äger och driver tillsammans med Martin Andersson.

albert_herbert

Det här är våra grabbar. Albert och Herbert, världens skönaste kids. De hänger med på det mesta jag tar mig för och där vi har möjlighet att njuta av deras sällskap. De är uppväxta i ett konditori och är mer vana vid att ha en massa kockar drällande i huset på helgerna än att sitta och fredagsmysa med tacos.

Hemma

Vi bor i ett hus på landet utanför Oskarshamn i Småland. Jag säger inte något om det. Ord blir bara överflödiga. Fast det är bättre i verkligheten såklart. Titta och njut!

julmarsipan_2 julmarsipan

Det var lite så här det började. Med marsipanen. När jag var 23 år blev jag juniorvärldsmästare i marsipan. Jag älskar fortfarande materialet och går oftast bananas vid jul med mina marsipanfigurer. Något som ortens barn verkar uppskatta vid julskyltningen.

nilssons-konditori-anders

Hur många timmar jag har spenderat på Nilssons konditori kan jag inte ens räkna. Det är väl så det är när man gör saker som man verkligen älskar. Tiden rinner iväg och nu när jag tänker på det även åren. På något sätt är jag gjord för det här. Gjord för att kombinera smaker och bygga konstverk iform av bakverk och desserter. Jag är hantverkare i ätligt material helt enkelt.

// Anders Oskarsson, Owner of Nilssons Konditori, Junior World Champion in Marzipan, Head Pastry Chef of the Culinary Team of Sweden.